Workshop Focus hebben en houden
14 november 2019Zelfzorg
26 maart 2020Weten wanneer te stoppen
Een stop kennen
Weet jij wat stop betekent? Mijn honden wel. Het was ooit een voorwaarde om te kunnen schapendrijven met één van hen. Sindsdien weten ze precies wat ze moeten doen als ik stop zeg. Namelijk stil staan en niet meer bewegen. Ook handig als ze aan de overkant van de straat lopen en er een auto langs komt. Ervaring leert dat ze het wel weten maar niet altijd doen. De verleiding om toch nog even een plas te doen tegen die struik op de hoek is soms groter dan luisteren naar mij.
Hoe is dat voor jou? Weet jij wanneer te stoppen of aan te geven dat jij wilt dat de ander stopt? Het aangeven van grenzen blijkt regelmatig een lastig thema te zijn tijdens de trainingen die ik aan medewerkers in de zorg geef. Te lange diensten werken, te snel instemmen om een dienst te ruilen, extra klusjes doen voor een bewoner in eigen tijd of zich laten intimideren door een mondige collega.
Vaak realiseer je pas achteraf dat je over je grens hebt laten gaan door een miskend of ontevreden gevoel. Je neemt je voor de volgende keer minder snel in te stemmen om een zieke te vervangen of eerder feedback te geven aan een mondige collega. Dat lukt dan vaak niet altijd. Te laat onderken dat je weer meer voor de ander aan het zorgen was dan voor jezelf.
Hoe zou het zijn om direct bij jezelf te merken als je iets niet wilt en daarnaar te kunnen handelen? Het opmerken dat er een grens bereikt wordt is natuurlijk het begin. Zelf merk ik het door een drukkend gevoel boven in mijn maag of in mijn keel. Welke signalen krijg jij wanneer het genoeg is geweest? Wat voel je precies? Als je dat helder hebt weet je wanneer je aan de bel kan trekken en ‘stop’ kan zeggen. Soms is het dan al voldoende om aan te geven dat je het even niet weet en er later op terug wilt komen. De vraag is dan wel hoe duidelijk je bent naar de ander. Wat en hoe zeg je het precies en wat laat je in je houding zien? Je wilt tenslotte graag dat er ook in de toekomst rekening met jou gehouden wordt.
Ben je benieuwd naar wat het jou kan opleveren om bijtijds je grenzen aan te geven? En hoe je dat aanpakt?
Tijdens een workshop in een kleine groep gaan we samen op een actieve manier buiten aan de slag. Het levert je gegarandeerd nieuwe inzichten op die je direct kunt toepassen. Hoe fijn is dat? Als ondersteuning tijdens deze sessie zet ik honden in omdat zij feilloos kunnen aangeven wanneer je duidelijk bent in het aangeven van je grens. Een stop kennen ze al ;).
Benieuwd naar wat kaat voor jou kan betekenen? Geef je dan op voor een workshop. http://datiskaat.nl/category/agenda/
Workshops vinden plaats in de regio Breda van 9.30-12.30 uur
• ‘Ben ik wel duidelijk?’ op vrijdag 3 april 2020
• ‘Focus hebben en houden’ op vrijdag 17 april 2020
• ‘Mijn manier de beste manier?!’ op woensdag 13 mei 2020