Zelfzorg
26 maart 2020Wandelcoaching; fris en verhelderend
13 januari 2021Gouden tip voor Dag van de Zorg
Gouden tip?
Dag van de zorg 2020
Bij het stoplicht zie ik haar staan, mijn buurvrouw die werkt als verpleegkundige in de zorg. Wit gezicht met kringen onder de ogen, ze kijkt me aan. Hou je het nog een beetje vol vraag ik. ‘Hmm, het is wel zwaar, het wordt gelukkig minder druk´ antwoord ze. Ik wens haar sterkte terwijl het licht op groen springt.
Balanceren tussen zorg voor de ander en zorg voor jezelf. Zeker nu is dat een ware kunst. Welke afweging maak je, wat laat je zwaarder wegen?
Werk je langer door na je dienst vanwege drukte of ga je thuis maar eens vroeg naar bed? Bied je aan je voorjaarsvakantie op te schuiven of neem je nu juist tijd voor het thuisfront? Nu het aan en uittrekken van beschermende kleding ook werktijd kost, loop je dan net een stapje harder om het werk gedaan te krijgen? Vier je de verjaardag van je beste vriendin op gepaste afstand met haar of kies je voor totale sociale onthouding? Ervaar je werkelijk dat je iets te kiezen hebt? Of breekt nood wetten en ga je door tot het gaatje?
Volgens Andre van der Vlugt / CNV Zorg & Welzijn zijn de ziekmeldingen in verpleeghuizen en thuiszorg met 54 procent gestegen ten opzichte van maart 2019 (40 procent verhoging landelijk in de zorgsector). Dat blijkt uit de uitwerking van de cijfers over ziekmeldingen in de zorg van Vernet (kennisnetwerk en expert op het gebied van verzuim). Deze stijging is groter dan in andere sectoren van de zorg zoals de ziekenhuizen, de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg.
Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: “Uit deze cijfers blijkt dat het effect van corona in de verpleeghuizen en de thuiszorg nog sterker is dan elders. De aandacht voor deze zorgsectoren heeft te lang op zich heeft laten wachten. Zowel wat betreft het gebrek aan beschermingsmiddelen, als het lang uitblijven van heldere en werkbare richtlijnen voor deze sectoren.”
Zorgbelasting van zo´n lange duuur eist dus zijn tol naast de grotere kans op besmetting door het corona-virus.
Zorg goed voor jezelf en sterkte zijn mooie wensen. Ik weet nog dat ik me bij dat stoplicht ook machteloos en sterk betrokken voelde. Wat te doen om de nood te lenigen? ´Vooral thuis blijven´ voelde scheef, zeker niet in balans. Welke keuze helpt mij om de balans te herstellen? Doen waar ik goed in ben en dan op een veilige manier.
Op de dag van de zorg op 12 mei ga ik daarom graag met jullie in gesprek en verzamel met jullie zoveel mogelijk tips om werk en leefplezier te behouden. En je krijgt handvatten van mij om de balans te herstellen zodat je vitaal door deze periode heen komt.
Als trainer en coach wil ik de dilemma´s die deze pandemie met zich meebrengt bespreekbaar maken met zorgmedewerkers en hun managers. Handvatten bieden om de balans tussen zorg voor jezelf en zorg voor de ander te herstellen. Lucht geven aan ervaringen, emoties delen en met humor wat lichtheid brengen in deze lastige tijd. Thema´s zoals omgaan met machteloosheid, grenzen stellen, ruimte innemen en delegeren krijgen op een uitnodigende en gestructureerde manier aandacht. Deelnemers mogen handvaten verwachten om daarna meer in balans verder te kunnen gaan.
Wat bied ik (vrijwillig) aan?
Webinar ‘De gouden tip voor meer balans’ via Google Meet Op de Dag voor de Zorg dinsdag 12 mei om 10.00-11.30 en om 16.00-17.30 uur. Inschrijven kan door een mailtje te sturen met vermelding van het gewenste tijdstip. Leuk als je meedoet!
Welke tip heb jij voor jouw collega’s in de zorg?
Schrijf je snel in want er is plaats voor maximaal 12 deelnemers per keer.
[email protected]
PS Achteraf krijg je een top 10 van de meest handige tips toegestuurd.
PS Misschien is elke dag even tijd nemen om alleen maar te zitten op die fijne stoel, een tip die op dit lijstje
mag.